18 December 2017

Tips travel ke Switzerland



Sesiapa saja yang pernah menjejakkan kaki ke Switzerland pasti akan ternganga mulutnya melihat keindahan kota yg dikelilingi tasik dan gunung-ganang yang diliputi salji. Switzerland merupakan antara tempat idaman bagi setiap traveller. Orang bilang, at least sekali seumur hidup lah mesti pergi sini.

Walau bagaimanapun, perjalanan ke Swiss tidak semudah yg disangka lagi-lagi yang mempunyai bajet yang terhad. Sekiranya tujuan utama kamu ke Swiss adalah untuk melihat keindahan alam semulajadi dan bukannya muzium/sejarah, maka NO ENTERANCE FEE yg perlu dibayar. Maksud saya, kamu hanya perlu membayar harga pengangkutan awam (keretapi,cable car,etc..) untuk ke tempat menarik seperti Grindelwald, Lauterbrunnen,dan lain-lain . Suasananya pun sudah cukup untuk membeliakkan mata kita.

Train adalah pengangkutan yang terbaik untuk para traveller meng-explore Switzerland. Tapi ramai traveller dalam dilemma untuk memilih 'Apakah Swiss rail pass yang paling sesuai untuk digunakan sepanjang berada di sana?'

Terdapat beberapa jenis swiss rail pass yg kamu perlu tahu. dan terdapat pro dan kontra untuk setiap rail pass ni. Pembaca boleh klik 
www.myswissalps.com untuk dapat some idea untuk setiap rail pass.

Untuk memudahkan para pembaca, di bawah ni adalah contoh jadual train yg aku buat sendiri untuk compare harga rail pass mana yg paling jimat untuk ke destinasi yg kami lalui. Dan ternyata 'Half fare pass' adalah yg paling jimat antara semua. kamu boleh tengok total harga dan banding dengan 'swiss pass' dan 'harga biasa' yg mana kami dapat jimat lebih 100++ CHF. Murah kan??? 
ini sekadar contoh saja, kamu boleh buat jadual macam ni dan banding sendiri mengikut destinasi pilihan itinerari kamu.

Untuk melihat jadual masa train boleh rujuk:

https://www.sbb.ch/en/home.html.



Please note harga tertakluk mengikut cas semasa
(jadual ni dibuat pada bulan disember 2016).


Swiss train Routes(oneway)
Jadual masa
Harga biasa
Half fare pass for 1 month(120 CHF)
Swiss pass 8 days(363CHF adults 309CHF youth)
Zurich-Luzern
50m journey
Every 30mins gap

25 CHF
12.50 CHF
Free
Luzern-Grindelwald (train change at interlaken)
2h34m journey
every 1h gap

Start from 7pm(2 trainchanges)

43 CHF
21.50 CHF
Free
Grindelwald-Lauterbrunnen (change at Zweilutschinen) return

1h journey
Every 30mins gap

9 CHF + 9 CHF
4.50 CHF + 4.50 CHF
Free
Lauterbrunnen-Grutschalp-Murren-Schilthorn-Stechelberg
(Roundtrip tickets By cable car)
Murren-Schilthorn-Ginmelwald-Stechelberg
Courses every 30 mins from 7.55 am to 3.55 pm. Last descent ride from schilltorn at 4.55 pm.

114.20 CHF
57.10 CHF
41.10 CHF
Grindelwald-
Jungfraujoch (change at Kleine Scheidegg) return
1h35m journey
Every 30 mins gap

92 CHF + 92 CHF
46 CHF + 46 CHF
126 CHF return trip
(50% discount to Kleine Scheidegg
Then, 25% to jungfraujoch)
Grindelwald-
First(return cable car)

66 CHF
30 CHF
50% discount
Grindelwald-Bern(Change at interlaken OST)
1h33m journey
Every 1 hour gap
39 CHF
19.50 CHF
Free
Bern-Geneva
1h44m journey
Every 30 mins gap

50 CHF
25 CHF
Free






Total price

539.20 CHF
266.60 + 120 = 386.60 CHF
560.10 CHF adult
506.10 CHF youth



Train 2 tingkat di Switzerland


Train Interlaken - Grindelwald.

Bagi aku, trip Do it yourself (DIY) lebih murah berbanding pakej tour. Paling penting, lebih mencabar dan kesudahannya pasti membuahkan senyuman dan memberi banyak memori yang sukar dilupakan.

Setiap bandar di Switzerland ada keunikannya yang tersendiri, kebanyakan para traveller akan memilih flight ke Zurich atau Geneva sebagai bandar pertama untuk memulakan pengembaraan. Luzern/Lucerne amat terkenal dgn jambatan ikoniknya iaitu Chapel bridge dan Gunung-ganang di sekitar yang sangat cantik seperti Mt. Titlis, Mt. Pilatus, dan Mt.Rigi. Bern pula terkenal dengan 'oldtown', bangunan parlimen Switzerland, dan rumah peninggalan & muzium Albert Einstein. Geneva pula terkenal dengan dramatik landmark waterjet di tasik geneva dan bangunan mesyuarat Parti Bangsa Bersatu(PBB) atau United Nation(UN). Basel dengan salah satu air terjun terbesar di Eropah iaitu Rhine Falls. manakala Zermatt pula terkenal dengan Gunung Matterhorn yg merupakan simbol utama coklat Toblerone.

Pemandangan di Birg.

 Namun, tempat utama yang menarik minat aku untuk ke switzerland adalah di kawasan Bernese oberland dimana terletaknya pekan-pekan cantik seperti Grindelwald, Lauterbrunnen, Murren dan Interlaken. Selain itu, Jungfraujoch (Top of Europe)dan Schilltorn antara puncak gunung yang boleh dicapai dengan pengangkutan awam. First, Birg, dan Kleine scheidegg pula merupakan tempat yang terkenal untuk bermain Ski/ snowboarding.


Perkampungan Grindelwald



Lake Bachalpsee, Grindelwald. Perjalanan mengambil masa 1 jam untuk mendaki ke sini dari cable car First. level easy jer.


Sekitar First Cliff Walk, Grindelwald.
Murren.


Sepanjang di sana sebagai seorang muslim, aku boleh katakan yang yang Switzerland ni negara yang muslim friendly. Alhamdulillah kami berkesempatan untuk menunaikan solat jumaat di Masjid Geneva. dan agak mudah sebenarnya untuk mencari masjid dan makanan halal lagi-lagi di bandar besar seperti Zurich, Lucerne, Bern, dan Geneva. Malah, tempat pelancongan seperti Jungfraujoch(Top of Europe) pun ada pilihan makanan halal. Kalau tiada makanan halal pun, biasanya kami akan makan makanan veggies seperti fries, pizza sayuran, swiss cheese atau spaghetti kosong inti tomato sauce. Antara perkara yang perlu diambil berat sebelum travel ke Switzerland ialah mengetahui waktu matahari terbit dan matahari terbenam untuk memudahkan diri kita untuk solat jamak.

Disini aku share serba sedikit itinerari dan gambar kenangan & pemandangan kami sepanjang di sana. Trip ni seramai 9 orang dewasa iaitu 3 wanita dan 6 lelaki (berumur dari 18-60 tahun) dan kami book 3 bilik untuk setiap tempat. Trip ni dibuat pada hujung disember 2016(musim winter) selama seminggu. ini adalah trip famili yang santai dan bukan juga bajet ya guys.

Zurich - Lucerne - Bernese Oberland - Bern - Geneva
Basically, this was how our itinerary looked like. Harga pengangkutan awam sudah di 'reduced' mengikut harga 'Half fare Pass'.


Day 1 Zurich
·   Arrive Zurich. Buy swiss half fare card(120 CHF).
·  Take tram no.10 to zurich central station.
·  Stay 1 night at Hotel Limmathof(320 CHF/RM1389 for 3 standard rooms,very near main train station,city centre, near halal restaurant,breakfast add 10CHF, lift from reception,free wifi)
·  Zurich sightseeing: Zurich old town, Fraumunster church, Bahnhofstrasse, beyer watch museum, Lindenhof hill.


Day 2 Luzern
·   Train Zurich-Luzern at 0935 (50 minutes journey for 12.50 CHF).
·   Arrive Luzern, Stay at Hotel Schlussel(356 CHF/RM1540 for 2 double 1 triple rooms, free wifi, 7min walks to train station).
·   Lucerne sightseeing: Chapel Bridge, Luzern Old town, Lake Luzern, Museggmauer, Lion monument, and Mannliturm.

Day 3 Bernese Oberland
  •      Train Luzern-Grindelwald at 1105 (2h34m journey for 21.50 CHF).
  •      Arrive Grindelwald. Stay 2 nights at Hotel Bellary(390 CHF/RM1690 for 3 double standard rooms+ 2 beds for 120 CHF, 15mins walk to train station, free breakfast, free wifi)
  •      Halal restaurant at Restaurant Golden india.

Day 4 Bernese Oberland
  •      9 am, Train Grindelwald-Lauterbrunnen(1h journey for 4.50 CHF).
  •      Arrive Lauterbrunnen, Visit Staubbach waterfalls.
  •      Cable car Stechelberg - Gimmelwald - Murren -Birg - Schilthorn (return trip for 57.10 CHF).
  •      Back to Grindelwald and eat veggies food in the town.

Day 5 Bernese Oberland
·         8 am, Cable car Grindelwald-First (30CHF). Hike up to Bachalpsee lake(less than an hour).
·         1pm, Train Grindelwald-Jungfraujoch(top of europe). Change train at Kleine Scheidegg. 92CHF return trip
·         Train Grindelwald-Bern(change at interlaken Ost) at 1919(1h35m journey for 33 CHF).
·  At Bern, Stay 1 night at Hotel Ibis Budget Bern Expo(267 CHF/RM1161,2 triple and 1 double room,add 12 CHF for breakfast,free wifi, near tram station)

Day 6 Bern

·  Bern sightseeing: Rosegarde, Bern old town, Clock tower 'Zytglogge', Einsteinhaus, cathedral of Bern), Parliament building, and Bern&Einstein museum.
·  Train Bern-Geneva at 1634.(1hour44mins journey for 25 CHF).
·  At Geneva, Stay 1 night at at Hotel Excelsior(369 CHF/RM1598,3 twin rooms, near train station, free wifi, free breakfast).

Day 7 Geneva

·  Geneva sightseeing: Old town include bourg de four square, Jet D'eau 'landmark waterjet lake geneva', United nation building)
·  Easy to find halal food especially near main train station.
·  Free walking tour of Geneva (11 am at clock tower at pont de I'lle at place bel-Air,duration 2hours).
·  Friday prayer at Fondation Culturelle Islamique de Geneva.
·  To go airport, Take train for 7.30 CHF or tram(no.5/10).






Zurich

Bukit Lindenhof

TIPS: untuk mendapat view bandar Zurich yang awesome, boleh ke Bukit Lindenhof. Zurich ni sebenarnya bandar yang biasa-biasa saja. yang cantik adalah architecture bangunan dan suasana di sana.

Sekitar Zurich Old town.
Restoran Halal berdekatan Hotel Limmathof




Luzern



TIPS: View Bandar Luzern yang paling cantik pula dari bukit Museggmauer. Bagi yang bermalam di Luzern, anda akan dapat tiket pengangkutan awam secara percuma sepanjang di sini.







Pemandangan dari dalam train Luzern ke Interlaken.

Bernese Oberland (Grindelwald,Lauterbrunnen,Schiltorn,Jungfraujoch)


TIPS: 

  • Cable car Grindelwald-First. 2 stops. 2 tempat menarik iaitu Cliff walk (free enterance,0600-1730) dan Tasik Bachalpsee (1 jam hiking,level is easy). Boleh try zipline(First Flyer) di cable car First dengan harga 52CHF seorang.
  • Untuk yang bermalam sekitar bernese oberland, anda akan dapat free bus ride sepanjang di sana.
  • Terdapat pilihan makanan halal di Jungfraujoch.
  • Train dari Grindelwald dari/ke Lauterbrunnen, ada pertukaran train di Zweilutschinen.



 

Pemandangan Tasik Brienz  semasa dalam Train Lucerne -  Interlaken.

Junfraujoch 'Top of Europe'
Grindelwald.

Hotel Bellary. antara hotel bajet yang murah dan berbaloi.

Breakfast di Hotel Bellary.

Stesen keretapi Grindelwald.

 Lauterbrunnen.

Staubbach Falls. Sadly to announce it is closed during winter.

 Murren.
Pernah menjadi tempat shooting untuk film James Bond pada tahun 1969.

Yang suka adventure boleh try lalu benda ni di Birg.

First Cliff Walk

Pemandangan Train Kleine Scheidegg - Jungfraujoch.

Kleine Scheidegg.

Laluan ke Tasik Bachalpsee.
Ini antara menu yang kami makan sepanjang di sana. ada spaghetti tomato kosong, fries, grilled swiss cheese, dan macam2 lagi. meleleh2 bosku!

Jungfraujoch.

Bern




TIPS: Tidak ramai yang tahu sebenarnya Bern adalah ibu negara bagi Switzerland. Dan bagi aku Kota Bern cantik dan unik dari segi architecture lama yang masih di jaga. bagi peminat Albert Einstein, mungkin boleh masukkan tempat ni dalam itinerari kamu. B
agi yang bermalam di Bern juga akan dapat tiket pengangkutan awam secara percuma sepanjang di sini. Kami bermalam di Hotel Ibis budget Bern. Walaupun mengambil masa berbelas minit menaiki tram dari main train station, tapi amat mudah sebab lokasinya betul-betul di sebelah station tram.


   
  


Albert Eisntein dituduh menjadi punca kepada bom atom di Hiroshima, Jepun. 


Geneva





TIPS: Di Geneva pun ada free tiket untuk public transportation macam di Bernese Oberland. Geneva antara bandar yang paling senang untuk mencari makanan halal lagi-lagi di sekitar main train station. Sebenarnya, tidak banyak yang boleh dilihat di Geneva. tapi untuk trip santai, boleh lah ke sini.



Tugu Peringatan memperingati sejarah buruk dunia pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica, Bosnia&Herzegovina.

Ini standard Harga makanan di Switzerland. Memang mahal.




Berapa keseluruhan bajet? okay kita ikut money currency sekarang iaitu 
1CHF = RM 4.12. mengikut kiraan bajet kasar aku sendiri, jumlah untuk pengangkutan awam(termasuk train,tram,bas) sepanjang di sana dalam 390CHF. Total harga accomodation kami selama seminggu di sana ialah 1822CHF untuk 9 orang. so, bahagi 9, seorang cuma spend dalam 202.50CHF. Makanan pula roughly dalam 120CHF dalam 7 hari. Lain-lain(enterance fee,shopping souvenir,etc,etc) dalam 50CHF. so, total seorang dalam 762.50CHF manakala dalam ringgit malaysia ialah RM3141.50

Secara kasarnya, purata ground bajet untuk seorang sepanjang 7 hari di Switzerland ialah RM3K sahaja.

Untuk lebih jimat, boleh ja bawa instant foods(mee segera/brahim's/etc) dan tanpa shopping souvenirs. dan bagi yg solo traveller, standard harga hostel paling murah dalam 20-40 Euro/semalam. biasanya book melalui Booking.com paling mudah. So, sekarang kamu boleh agak suda kan berapa yang akan kamu spend sepanjang di Swiss? :)



                     5 fakta penting mengenai Switzerland!


     1) Bern adalah ibu negara kepada Switzerland! bukan Zurich,bukan Geneva.

2) Swiss bersempadan dengan 5 negara iaitu Perancis, Jerman, Itali, Liechtenstein, dan Austria.

3) Matawang swiss adalah CHF, dan disebut dengan sebutan 'swiss franc'.

4) Terdapat 208 buah gunung yang berukuran 3000m ke atas di negara ni.

5) Musim panas (Summer) adalah waktu terbaik untuk melancong ke Switzerland iaitu pada bulan september ke oktober. kenapa? sebab waktu ni rumput berwarna hijau daun dikombinasikan pula dgn puncak gunung yang  sentiasa diliputi salji putih.
 


Top 7 High Places to visit in Switzerland!

1.     Mt. Titlis (Luzern)

(Gambar kredit to google)


2.     Mt.Pilatus (Luzern)
(Gambar kredit to google)


3.     Grindelwald (Bernese oberland)




4.     Lauterbrunnen (Bernese oberland)
Perkampungan Lauterbrunnen. Air terjun Staubbach di tengah perkampungan ini yang menjadi tarikan utama di sini.


5.     Jungfraujoch (Bernese oberland)
Juga dikenal sebagai Top of Europe disebabkan laluan keretapi yang paling tinggi di Eropah.


6.     Schiltorn (Bernese oberland)
Pernah menjadi tempat shooting untuk film James Bond pada tahun 1969.




7.     Matterhorn (Zermatt)

Puncak Matterhorn merupakan simbol untuk coklat Toblerone. (Gambar kredit to google)

Feel free to ask and drop some comment guys!



- TAMAT -

No comments:

Post a Comment